top of page

Plinta de parchet - Cum sa alegem plinta pentru parchet laminat corect?

Actualizată în: 23 iun. 2020

Plinta pentru parchet cu canal cablu se foloseste pentru finisarea si mascarea rostului de dilatatie între parchet si perete. Unii sunt dotate cu canal pentru cablu, pentru a ascunde firele electrice inestetice (cablu internet / TV etc.).


Accentul pe detalii este secretul reușitei în amenajari interioare, iar noi suntem constienti de importanța detaliilor. Asadar plinta a devenit un punct important în designul oricarei locatii fie casa, vila, birou, hotel, spital, farmacie sau scoala si gradinita!


Dupa ce peretii au fost vopsiti, finisati si a fost incheiat procesul de montare al parchetului, este momentul pentru instalarea plintei.

Alegerea plintelor poate parea dificila, dat fiind diferitele materiale, culori si dimensiuni.


Pentru ca iti doresti sa faci cea mai buna alegere, iata ce trebuie sa stii!


Plinta parchet

Alegerea plintei va porni in primul rand de la podeaua aleasa, parchetul, care poate fi din lemn masiv, laminat sau stratificat. Apoi, alte considerente de luat in calcul sunt culoarea peretilor sau a usilor.


Sa incepem cu prima varianta:

O solutie simpla este sa alegi culoarea plintei la fel cu cea a parchetului; gama variata de culori pentru toate tipurile de plinte are ca scop tocmai potrivirea exacta.


Plinta alba este aleasa atat de beneficiari cat si de designeri si arhitecti. Aceasta se datoreaza mai ales faptului ca albul este o non culoare si se potriveste cu orice nuanta atat de parchet cat si de usi sau pereti. Alt motiv este acela ca majoritatea modelelor de plinta alba pot fi vopsite sau zugravite daca vrei sa schimbi culoarea pereților in viitor si sa ai plinta la culoare.


Plinta la culoarea usilor este o modalitate de a asorta plinta cu usile sau mai bine spus cu tocul usilor (la usi din stilca avem tocul o culoare, iar usa poate sa fie de alta culoare) datorita faptului ca se va forma un contur delimitat impreuna cu tocurile , delimitare ce iese in evidenta la o simpla privire a incaperii.


Plinta la culoarea peretilor este o metoda care este aleasa foarte des de catre designeri din motivele pentru care este aleasa si plinta alba. Plinta la culoare cu peretii formeaza un efect de infinit al camerei neavand o delimitare.


Plinta parchet - Ce material alegi pentru plinta?


Plinta parchet din PVC


Plintele pentru parchet din PVC ofera o finisare foarte buna, ele acopera cablurile, sunt usor de intretinut si reprezinta o alegere preferata de tot mai multi cumparatori. De asemenea, plasticul este un material durabil si trebuie stiut ca plintele din PVC arata bine chiar si dupa trecerea anilor.

  • sunt foarte populare datorita caracterului practic si al pretului accesibil;

  • sunt rezistente la umiditate si murdarie;

  • sunt usor de curatat;

  • nu atrag daunatori, nu putrezesc, nu corodeaza, dar sunt mai putin durabile decat plintele din lemn.

  • sunt disponibile într-o gama larga de culori, pentru a facilita o potrivire perfecta cu parchetul.

  • marginile flexibile etanseaza impotriva prafului si umiditatii, protejeaza peretele de zgarieturi / murdarie, cauzate de ex. de aspirator, pantofi, mobilier etc.

  • sunt recomandate pentru spatiile de birouri si incaperile cu umiditate ridicata;

  • au cel mai mic pret dintre toate tipurile de plinta.

Plinta parchet din MDF

Plintele din MDF sunt o alternativa de închidere a unor lucrari de pardoseli.

Acestea sunt fibre de lemn presate care sunt acoperite cu folie. Filmul are aspectul unei suprafete de lemn la fel ca si parchetul laminat.


  • se potrivesc cu parchetul stratificat sau din lemn masiv;

  • reprezinta o optiune mai ieftina decat plintele din lemn masiv;

  • se prezinta intr-o varietate de modele, diferite nuante de lemn sau popularele plinte de parchet albe ;

  • nu se dilata si nu se contracta, nu isi pierd forma in timp;

  • sunt usor de intretinut;

  • taiere usoara – nu sar aschii, marginea taiata este foarte neteda

  • au durata lunga de viata;

Plinta pentru parchet design din PVC

Sistem de terminatie estetica pentru parchet design, protejeaza peretele de zgarieturi, disponibila intr-o gama larga de culori, pentru a facilita o potrivire perfecta cu parchet design PVC.


Plinta pentru parchet semirigida cu margini flexibile

Plinta semirigida cu margini flexibile protejeaza peretele de zgarieturi / murdarie, prin utilizarea profilului rezulta o suprafata neteda, usor de curatat. Plinta mascheaza rostul de dilatatie, imbinare estetica intre perete, parchet / covor PVC, marginile flexibile protejeaza impotriva patrunderii mizeriei.


Plinta din Aluminiu

Plinta din aluminiu este o plinta cu un design modern, cu finisaj pe diferite culori anodizate, si se poate folosi pentru finisarea pardoselilor acoperite cu parchet, mocheta sau placi de marmura. Este adecvata pentru birouri, hoteluri si alte locuri publice. Datorita inaltimii de 60 mm, arata bine si in spatii mari si protejeaza peretii de murdarie si zgarieturi cauzate de scaune, aspiratoare, etc


În functie de amenajare sau tipul materialelor alese este posibil sa mai ai nevoie si de alte accesorii pentru parchet, si anume: profil de inchidere, profil de trecere cu sau fara diferenta de nivel.

11.204 afișări0 comentarii
bottom of page